PředchozíDalší
Náhledový obrázek novinky

Cross Festival - Cultural Resistance @ Libušín - 08.- 09.07.2016

Publikováno 18.06.2016

Cross Club ve spolupráci s Urban Events se letos v létě chystá přenést svou jedinečnou atmosféru pod širé nebe v rámci dvoudenního festivalu. 5 podií, přehršel kapel, DJs a liveactů oživí bývalou elektrárnu Libušín 8. a 9. července.

Myšlenka uspořádat vlastní open air festival se v holešovickém Cross Clubu vylíhla již před několika lety, nicméně teprve letos přišel ten pravý čas dát jí život. Prvním cílem je představit to nejlepší z rezidentních zásob Cross Clubu, co největšímu obecenstvu. Přecejenom, Cross není nafukovací a my jsme rádi když si pořádnou show může užít každý, kdo chce. Zároveň cítíme, že pořadatelé českých festivalů příliš často upadají do tenat rutiny, případně preferují profit, před kvalitou programu. Čest výjimkám. Multižánrový festival stavící na kvalitě účinkujících, zážitku návštěvníka a se společenskými přesahy u nás prostě chybí a právě tuto "díru na trhu" chceme zaplnit. Nemyslíme si, že moderní festival evropské úrovně znamená světelný spektákl s tunami pyrotechniky. Věříme, že je možno pozvat kvalitní headlinery, aniž bychom museli každý milimetr areálu pokrýt logy pivovarů, tabákových koncernů, nebo mobilních operátorů. Nepřijde nám správné, že by lístek na festival měl stát stejně jako měsíční nákup malé rodiny. Umění má sílu spojovat a rozšiřovat obzory a proto stojíme za tím, že festival má nejen bavit, ale také upozorňovat na problémy společnosti, kterých má i ta naše požehnaně. Proto Cultural Resistance. Odboj proti nadvládě nevkusu a tuposti, proti diktátu zisku. Doufáme, že naše vize najde odezvu a s pomocí vás všech se nám ji podaří uskutečnit a rozvíjet.

Letošní "nultý" ročník našel domov v úžasných industriálních prostorách bývalé elektrárny a dolu Libušín. Někdejší hala s kotly dnes sice nemá střechu, ale o to lépe je vidět na hvězdy. Člověka pod klenutými oblouky, které střechu nesly naplní až nábožná úcta k nezměrným vesmírným dálkám a proto právě zde rozbijeme hlavní scénu, kterou jsme pokřtili Cathedral. Páteční noc patří DnB mši jejímž vrcholem budou Dub Phizix & MC Strategy. Kdo nestrávil posledních pár let pod hodně placatým kamenem, dobře ví, co se na něj chystá. Byť jsou tito dva pánové z UK dnes již zaslouženě skutečnými hvězdami DnB, vždy se jim dařilo držet mimo hlavní proud a nikdy svou mocnou basu a děravou rytmiku nevyměnili za prvoplánové zpívánky či rádoby tvrdost. A tak my to máme rádi. Lineup samozřejmě doplní zásadní osobnosti české scény. Nebyli bychom to ale my, abychom plynulý proud DnB nepřerušili několika dramaturgickými kličkami. Jednak páteční noc a vlastně celý festival zahájí na hlavní scéně kapely, ale ze zálohy překvapí hlavní tahoun grime a UK garage u nás, Smack. Tenhle mládenec za svoje roky tvrdé dřiny konečně sklízí zasloužené uznání  nejen v čechách, ale i v zahraničí a jeho vlastními slovy: "Podobný shows tu nejsou". Souhlasíme.

Sobota odpoledne bude patřit na hlavní scéně kapelám a to v tradičním duchu každý pes, jiná ves. Návštěvníci se mohou těšit dámský punk Sour Bitch, Andělem ověnčené reggae rockery Ting, či elektronické veterány Le Pneumatiq. Následně pustíme k veslu techno, reprezentované několika domácími live acty světové úrovně. Ventolina máme rádi úplně všichni, ať už proto že nám připomíná temné doby dětství v osmdesátých letech, nebo proto že jeho show je energií nabitý zážitek pro všechny věkové kategorie i náboženská vyznání. Nezklame ani čerstvý držitel ceny Anděl HRTL. Zapojit jeho analogové moduly sice zpravidla zabere delší čas, než jeho vystoupení, ale stojí to za to! Trojlístek uzavírá nikdo jiný než Oliver Torr. Když jde o techno live acty, bereme se smrtelně vážně. Pravou lahůdkou nicméně bude druhý headliner letošního ročníku, duo původem z Kyjeva, Woo York. To, že jejich práce vychází na gigantu Soma Records, mluví samo za sebe, podstatné ale je, že Woo York sklízí úspěchy především se svou živou show, která hodně staví na hardware mašinkách a improvizaci. Dá se očekávat, že festivalovému publiku nastaví svou roztančenější tvář, ale jistě nezapomenou ani svoje zamyšlenější polohy.

Ve stínu komína, který býval svého času nejvyšší v Evropě, se zabydlí Smoke Stack stage. Ta bude vykrývat škvíry hlavního pódia. V pátek tedy nabídne UK Garage, nebo dubstep, v sobotu zase bude patřit DnB. O zvukový zážitek s poctivým basovým fundamentem se na 3rd World stage postará Raggaultras Sound System. V pátek se můžete zhoupnout do rytmu reggae a dubu, v sobotu přitvrdíme s dancehallem a electro cumbií a moombahtonem. Nezapomínáme ani na naše studenokrevné přátele a Barn Dance stage tudíž nabídne v pátek klidnější techno a v sobotu poctivou ještěří tekno tancovačku. O zvuk se postarají borci z Jafra Sound Systemu. Když už vás nohy neponesou, doporučujeme zavítat na odpočinkovou Walden stage, kde se vystřídá latino, funk, hip hop i nefalšovaná hospodská rockotéka. Walden stage bude zároveň přístupná i bez festivalové vstupenky!

Šidit nehodláme ani nehudební program. V arálu bude kino, zejména v sobotu odpoledne se vyrojí divadelní spolky, fandové malých koleček si vychutnají skate závody, chybět nebudou ani workshopy a přednášky.

Vizuální stránku festivalu podtrhnou umělecké skupiny XYZ, Kino Cirkus či Gojo . Do jejich kompetencí spadá site specific stage design i výzdoba areálu. Všichni zúčastnění vynikají invencí a schopností pracovat s charakterem prostředí v němž tvoří.

Další informace, podrobný lineup a profily účinkujících budeme průběžně zveřejňovat na facebooku a instagramu, samozřejmě v náležitě guerrilové podobě. Libušín leží přibližně 40km od Prahy, směr Karlovy Vary. Návštěvníci se k nám dostanou snadno hromadnou dopravou a bude fungovat i kyvadlový festival bus. Vstupenky za zvýhodněnou cenu jsou již nyní k dostání v sítích Ticketpro a GoOut.

Těšíme se na vás!

www.facebook.com/events/932681033514724

Zatím není naplánovaná žádná akce.

reklama