PředchozíDalší
Náhledový obrázek novinky

Slovenští šílenci s historickou zápletkou!

Publikováno 23.04.2018

Už jsi někdy slyšel/a o festivalu elektronické hudby v historické pevnosti? Na Slovensku je možné všechno! Spojit fanoušky ze Slovenska, Česka, Maďarska a Rakouska? Uspořádat multižánrový festival v historických kulisách? Pro někoho absolutně nemožné, pro jiné výzva! Děkujeme DNBohu, že tu existují ještě ti jiní, díky nimž si budeme moc užít tyto absolutně šílené kombinace dohromady, a to na 'Basement festivalu' v Komárně, který bude směsí lásky k muzice a dech beroucí historií.

Komárno. Městečko na soutoku dvou perel Slovenska, Dunaje a Váhu, již zažilo mnoho historických událostí a to hlavně kvůli místní pevnosti, která patřila mezi jednu z nejdůležitějších v tehdejší Habsburské monarchii. Nikdy nebyla dobyta vojenskou silou - i přestože na ní bylo podniknuto nespočet útoku - i samostatný císař se sem uchyloval, když byla Vídeň v ohrožení před Osmanskými vojsky. Asi se zde cítil bezpečně, popravdě kdo by se necítil bezpečně s 200 000 věrnými vojáky v zádech? Z této doby pochází i heslo Komárna ,, Nec arte, nec marte!“ Což v překladu znamená ,,Ani lstí, ani silou.“

Ty se ovšem nikam dobývat nebudeš muset, protože pevnost se již podruhé otevře pro trošičku jinou armádu než byla v historii. Takové, jejíž zbraně jsou decibely, rytmus a pohodová atmosféra, neboť hudba se projevila jako jediný způsob, jak tuto nedobytnou baštu dobít. Chceš se k nám přidat a trošku provětrat své kecky při této jedinečné příležitosti? Potom si stačí rezervovat datum od 13. do 15. června a budeš u toho!

Minulý ročník měl hlavní myšlenku shrnutou v mottu: ,, From the basement to the stage.“ Jedná se o odkaz na přerod z úspěšné Nitranské klubovky na podstatně větší a ambicióznější projekt pod širým nebem. Tento rok se však organizátoři rozhodli pro nové heslo, a tím bude ,, Breaking Borders“, což je parafráze na bourání hranic. Jinak řečeno, zánik všeho a posouvání vlastních hranic, zažitých konvencí a pravidel! Za letošním projektem stojí kromě Basement crew opět celá hromada skvělých lidí, organizátorů akcí a crew z celého Slovenska, Česka, Maďarska a Rakouska, což jen dokazuje, že chalani berou svoje motto vážně!

Komárno leží 100 km od Bratislavy i Budapeště, 160km od Vídně a 450km od Prahy. Těchto pět měst a čtyři národy spojuje mnohem více, než by se mohlo zdát. Především se jedná o společnou historickou minulost na kterou se nevzpomíná jen s nostalgií. Organizátoři jsou však toho názoru, že toho co nás spojuje, je mnohem více než toho, co nás rozděluje. Basement festival je společnou platformou kde se můžou střetnout lidé z jakýchkoliv krajin, můžou zde získat nové zážitky, vytvořit si přátelství s kýmkoliv a pomoci tak k ,,zbourání“ naučených předsudků z dějepisu!

Zní to až moc lákavě na to, abys seděl/a doma a četla fb stále dokola, no ne ?!

www.facebook.com/events/1115440005256403

via Chombo

Zatím není naplánovaná žádná akce.

reklama